Andrea Zlatar Violić

Rođena je u Zagrebu 13. travnja 1961. Godine 1984. diplomirala studij komparativne književnosti i filozofije na FF u Zagrebu. Kao student dobila je Rektorovu nagradu. 1984. godine upisala je poslijediplomski studij književnosti, te usporedan studij klasične filologije. Magistarski rad obranila je 1988., a 1992. doktorirala je tezom pod naslovom «Ispovijest i životopis: modeli srednjovjekovne latinske autobiografije u 12. i 13. stoljeću» na FF u Zagrebu.

Od 1986. radi na Odsjeku za komparativnu književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, na katedri za Opću povijest svjetske književnosti, od 1999. godine u znanstvenonastavnom zvanju izv. profesora, a od 9. veljače 2005. u zvanju red. profesora. Znanstvena područja njezina interesa tiču se pitanja odnosa fikcionalne i nefikcionalne književnosti, hrvatske autobiografske literature te europskoga srednjovjekovlja.

Od 2001. aktivni je član međunarodne frankofone mreže «Reseau Europe centrale et du sud-est de cooperation francophone en sciences humaines et sociales», u čijem okviru je sudjelovala na seminarima u Lilleu (2001), Dubrovniku (2002) i Nici (2003).

2003. bila je na studijskom boravku u Parizu (15.11-6.12) u okviru programa Francuske vlade posvećenom suradnji i istraživanju u kulturi.

2000. bila je na studijskom boravku u Cambridgeu (4-15.7.2002) na seminaru «Contemporary British Literature» u okviru projekta British Councila.

Uz znanstveno-nastavnu djelatnost bavi se publicistikom, izdavačkom i uredničkom djelatnošću u časopisima «Gordogan», «Vijenac» i «Zarez».

Dosad je objavila 8 knjiga (5 iz područja povijesti i teorije književnosti, od kojih se izdvajaju «Autobiografija u Hrvatskoj» i «Tekst, tijelo, trauma», 2 knjige eseja i 1 poezije) te nekoliko desetaka znanstvenih i stručnih radova u Hrvatskoj i inozemstvu.

Sudjelovala je u radu većega broja domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova. Nosilac je viteškog odlikovanja francuske vlade u području književnosti i umjetnosti.

E: azviolic@ffzg.hr

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s